Palad

Tarjouskori

Palad

Tarjouskori
Search

InstagramFacebookYouTubeLinkedinEmail

 
 

Pläkkyrimuseo Fyrry

Pläkkyrimuseo Fyrry

Palad loi Fyrryyn pläkkyriperinnettä kunnioittavan kalustekokonaisuuden

Vähäkyröläisessä Fyrry – Pläkkyrimuseossa vanhat käsityöperinteet heräävät eloon elämyksellisellä tavalla. Fyrry sai vuonna 2018 uudet tilat, jotka palvelevat sekä käsityöläismuseona että työnäytös-, työpaja- ja kokoustiloina.

Fyrryn ja kuopiolaisen designkalustebrändi Paladin kemiat kohtasivat, kun Fyrryyn tarvittiin monikäyttöiset ja erilaisiin näyttelyihin mukautuvat irto- ja kiintokalusteet. Fyrryn museonäyttelyä uudistetaan aika ajoin, joten museon kalusteita on voitava muunnella erikokoisten ja erimuotoisten museoesineiden esillepanoon.

Näyttelypöydiksi Fyrryyn valittiin Paladin ORTOBOX™-pöydät. ORTOBOXissa on portaalisesti säädettävät jalat, jotka voidaan taittaa pöytälevyn alle. Jalkojensa ansiosta monikäyttöinen pöytä asettuu luontevasti useille eri korkeuksille ja lattiatasoon, joten niin suuret kuin pienetkin museoesineet voidaan asetella edustavasti pöydille.

Kätevät ORTOBOXit on helppoa säätää sopivan korkuiseksi työskentelytasoksi sekä lapsille että aikuisille. Kaiken kokoisten osallistujien on mukavaa työskennellä pöytien ääressä Fyrryn työpajoissa, joissa osallistujat valmistavat pläkistä eli pellistä esimerkiksi piparkakkumuotteja. Pöydät voidaan säätää myös istumakorkeudelle, joten tiloissa järjestettävissä kokouksissa voidaan kokoontua istumaan pöytien ääreen.

Kun pöytien jalat taitetaan pöytälevyn alle, voidaan ORTOBOXit pinota päällekkäin. Näin vapautuu lattiatilaa esimerkiksi suurikokoisille näyttelyesineille, koneille sekä pläkkyreiden eli peltiseppien työnäytösten yleisölle. Monikäyttöiset ORTOBOXit sopivat sekä julkisten tilojen kalusteiksi että koteihin. Kaikki Paladin designkalusteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

 

Fyrryn pläkkyrimuseon historiallisia aarteita.

Fyrryn pläkkyrimuseon historiallisia aarteet kertovat käsityön tarinaa.

Partanen & Lamusuon suunnittelema FYRRY-valaisin noudattelee perinteisen lelun, fyrryn, muotokieltä.

Jalkojensa ansiosta monikäyttöinen ORTOBOX -pöytä asettuu luontevasti useille eri korkeuksille ja lattiatasoon parempaa näyttelysuunnittelua tukien.

Jalkojensa ansiosta monikäyttöinen ORTOBOX -pöytä asettuu luontevasti useille eri korkeuksille ja lattiatasoon parempaa näyttelysuunnittelua tukien.

 

Palad suunnitteli Fyrryyn nimikkovalaisimen

Palad suunnitteli mittatilaustyönä museotilan keskelle sijoitetun lavan, joka on varattu pläkkyrien työnäytöksille. Lava on samankorkuinen kuin ORTOBOX minimikorkeudessaan, mikä tuo yhtenäisyyttä irto- ja kiintokalustukseen.

Museotilan seinille Palad suunnitteli mittatilauksesta monikäyttöiset klaffipöydät, joiden pöytätasot muuntuvat isoon ja pieneen pöytätilan tarpeeseen. Klaffipöydille voi asetella museoesineitä tai kokousten tarjoiluja, ja niitä voi käyttää työpajoissa työskentelytasoina.

Lava ja klaffipöydät käsiteltiin Paladin vakio pinnotteilla samoin kuin ORTOBOXin materiaali- ja värimaailma mukautettiin mittatilauskalusteisiin ja muuhun sisustukseen sopivaksi.

Viimeisenä silauksena Palad suunnitteli Fyrryyn oman nimikkovalaisimen, joka on avaus Paladin tulossa olevalle valaisinsarjalle. FYRRY-valaisin noudattelee perinteisen lelun, fyrryn, muotokieltä. Fyrry-lelun pilliin puhaltamalla pellistä valmistettu ratas pyörii.

Esikuvansa tavoin FYRRY-valaisin valmistetaan pellistä. Näyttävä valaisin säihkyy ja sädehtii kuin elävä tuli ja korostaa Fyrry-museon verstasmaista, käsityöläisperinnettä mukailevaa tunnelmaa. Vähäkyrön pläkkyrimestarit valmistavat FYRRY-valaisimet käsityönä samoilla perinteisillä menetelmillä, joilla fyrry-lelut tehdään. FYRRY-valaisinta voi käyttää sekä katto- että seinävalaisimena.

 

Paladin suunnittelijat, kuopiolainen taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo, toimivat myös Fyrryn arkkitehtisuunnittelijoina. 

ORTOBOX pöytä Fyrryn pläkkiseinän vieressä.

ORTOBOX -pöydät voidaan säätää myös istumakorkeudelle, joten tiloissa järjestettävissä kokouksissa voidaan kokoontua istumaan pöytien ääreen.

Punasävyinen ORTOBOX-pöytä Paladin mallistosta.

ORTOBOXin materiaali- ja värimaailma mukautettiin mittatilauskalusteisiin ja muuhun sisustukseen sopivaksi.

Museon arkkitehtuurissa näkyy pläkkyrikulttuuri

Paladin suunnittelijat, kuopiolainen taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo, toimivat myös Fyrryn arkkitehtisuunnittelijoina. Kalusteiden yhtenäinen, lämminsävyisestä puusta toteutettu ulkoasu sekä museotilan pintamateriaalien sävymaailma tekevät tilasta tunnelmallisen.

Partanen & Lamusuo toivat tilaan materiaalin tuntua ja verstashenkisyyttä. Lämminsävyisen puun lisäksi Partanen & Lamusuo valitsivat sisustukseen pläkkipeltiä. Paikalliset pläkkyrit eli peltisepät valmistivat seinien ja katon pläkkipeltipeitteen Partanen & Lamusuon suunnitelman pohjalta, joten museossa voi tutustua sekä pläkkyriperinteen historiaan että nykypäivän pläkkyreiden taidonnäytteisiin.

Kaluste- ja sisustussuunnittelussa Partanen & Lamusuo ottivat kattavasti huomioon tilan erilaiset käyttötarpeet ja loivat kokonaisuuden, joka esittelee pläkkipeltiseppien osaamista ja käsityöläisyyden historiaa raikkaalla, modernilla ja elämyksellisellä tavalla.

Paladin ORTOBOX -pöydät toimivat Fyrryn pläkkyrimuseon tasoina muunneltavuutensa vuoksi.

Kätevät ORTOBOXit on helppoa säätää sopivan korkuiseksi työskentelytasoksi sekä lapsille että aikuisille.

 

 

Lämminsävyisen puun lisäksi Partanen & Lamusuo valitsivat sisustukseen pläkkipeltiä.

Lämminsävyisen puun lisäksi Partanen & Lamusuo valitsivat sisustukseen pläkkipeltiä.

× Sulje
Ota yhteyttä